Az ezoterikus út buktatói

2500 Ft

Leírás

A könyv áttekintést nyújt a kortárs ezotéria jelenségeiről. A bevezetőben megismerhetjük az ezotéria igazi fogalmát, világnézetét és célját. A továbbiakban a szerző részletesen kitér azokra a tévutakra, buktatókra, amelyek az eredeti tanítások félreértelmezéséből, a személyiség éretlenségéből és a materialista korszellemből adódnak, amelyekkel minden útkereső találkozik.
Az egyes fejezetek bemutatják az ezoterikus úton leggyakrabban előforduló kritikus helyzeteket, és a szellemi tanítások alapján útmutatót adnak azok helyes megoldására. A szerző felhívja a figyelmet az ezotéria veszélyeire is, és segítséget ad ezek elkerüléséhez, valamint a helyes út és tanító egyéni megtalálásához.
A könyv abban igyekszik segíteni az Olvasót, hogy tudatosan választva a fejlődési lehetőségek közül, megtalálja az önmagához vezető utat.

Tartalomjegyzék

 

Bevezetés
I. Alapismeretek
I.1.Mi az ezotéria?
I.2.Az ezotéria világnézete

II. Ezoterikus tévutak
II.1.Az ösztönvilág
II.1.2. Az ego játszmái
II.1.3. Az ezoterikus materializmus
II.1.4. A szexuális erők és az ezotéria
II.1.5. A duállélek megtalálása
II.1.6. A mester-tanítvány kapcsolat

III.1. Elméletek erdejében
III.1.1. Az informatika megjelenése az „ezoterikus” gondolkodásban
III.1.2. Divatos szlogenek
III.1.3. A New Age
III.1.4. „A tudatos teremtés” – avagy az anyagi vágyak hatalma
III.1.5. Emlékezés előző életekre
III.1.6. A módosult tudatállapotok kezelése

Zárszó

 

Részlet a könyvből:

 

 

A tévutak gyökere


“A fent leírt útban benne van minden, amit a tanítványnak fokozatosan meg kell tennie. Ha bármit is kihagy, akkor komoly tévútra jut, amit sokszor csak későn vesz észre. Az ezoterikus út buktatói pedig pontosan e kihagyásokból és a tanítások félremagyarázásából erednek. A problémák ott kezdődnek, hogy sok olyan ember akar ezoterikus útra lépni, aki még nem jutott el lelkileg odáig, hogy megfeleljen az alapvető feltételeknek. A spirituális tanítvány útja a kidolgozott személyiség szintjén kezdődik: ott, ahol az ember meg tudja teremteni létfeltételeit (eltartja magát), becsületes, jó indulatú, együttérző, tiszta szándékú, nem kábítja el a pénz és a hatalom, tud uralkodni testi vágyain. Látjuk, hogy ennek nem könnyű megfelelni, mégis sokan ugorják át ezeket a feltételeket, amiből később komoly problémák adódnak. Az ebben a fejezetben kifejtendő tévutak mindegyike az ember alsó énjének, ösztönlényének meg nem fékezésén, szellemi uralatlanságán alapul.
Ehhez kapcsolódik még egy nagy probléma, ami főleg Európában „honos”: az elme túlértékelése. Ez konkrétan azt jelenti, hogy százezrek élnek abban a tévtudatban, hogy ha olvastak valamiről, ha a halandó elméjük tud valamit, akkor semmi más teendő nincsen. Minden megvilágosodási út központi tétele a megvalósítás! Nem élettelen eszmék tárgyi tudásától világosodik meg valaki, hanem attól, hogy testileg-lelkileg-szellemileg átalakul. S ezt az átalakulást legalul, a legsűrűbb rétegben kezdi igen sok tanítás. Lehet magasabb szinteken is kezdeni, de nem biztos, hogy életben marad a tanítvány, ezért biztonságosabb a hétköznapi élet, a test szintjén kezdeni. Aki viszont valójában nem érett meg arra, hogy a szellemi utat járja, annak a lelkében nincs vágyódás megszabadulni a Föld iskolájából, hanem még kiválóan érzi magát a testi örömökben és a hatalmi harcokban. Ha az ilyen ember jut hozzá a tanításokhoz – márpedig ma bárki hozzájuthat – akkor a saját felfogása szerint fogja fel mindezt a „Nekem így jó!” divatos felkiáltásával. Mivel a szellemi úton el sem indult egyénben nincsen alázat a szent erők és tanítások iránt, ezért gyér ismeretei birtokában egy mozdulattal felülírja a megvilágosodottak útmutatásait a „Most más kort élünk!” szintén divatos és tudatlan jelszavával.
Azok, akik találkoznak ilyen félreértelmezett tanításokkal – mert szép számmal vannak –, találkozni fognak ezek rendkívül meggyőző, logikus megindoklásaival is. Ezekről az elméletekről azt kell tudni, hogy nem mai keletűek, hiszen, mióta tiszta tanítások vannak, azóta mindig hívják, ami pejoratív értelmű. Az ide tartozó elméletek hirdetik azt, hogy a megvilágosodást el lehet érni úgy is, hogy az ember semmit nem változtat az életmódján, csupán a gondolkodása változik meg. Ezt gyönyörűen le is vezetik elméletben, és nagyon vonzó a tömegek számára. Ennek egyik klasszikus példája a szexuális úton való megvilágosodás elmélete és gyakorlati próbálkozásai. A jógában van ehhez hasonló eljárás, de az annyira szellemi, hogy a tanítványok öbbsége az alapfeltételnek sem tud megfelelni, és inkább szertartásos mágiához hasonlít, mint testi örömökhöz. Tehát, ébernek kell lennie a tanítványnak, ha valaki arról akarja meggyőzni, hogy nem kell megfékeznie vágyait, ösztöneit, érzelmi világát, mert olyan lehengerlő elméletekkel fog találkozni, amely hibáinak átlátásához az ő felkészültsége még nagyon kevés. Sajnos, ezek a ma is virágkorukat élő elméletek és gyakorlatok szabad utat nyitnak az ember alsó világának, ami el fogja vonni az erőt a szellemi síkokról. További szomorú tény, hogy a mai, végsőkig profanizált élettel azonosulóknak ez fel sem fog tűnni.
Nagy vonalakban összefoglalva: az ezoterikus út előírásainak figyelmen kívül hagyásával a leggyakrabban olyan torzulások keletkeznek, amiben az illető nem hajlandó földi énjét megzabolázni, átalakítani, hanem azt hirdeti, hogy „a test nem fontos”, és minden a szellemi tudás. Sajnos, sokan ezt is tanítják tájékozatlan, tiszta lelkű keresőknek, ami növeli tetteik súlyosságát. Az alábbiakban e torzulás konkrétabb megnyilvánulásait szeretném bemutatni azért, hogy ne kövessük el, vagy ha már elkezdtük, akkor időben felismerjük, és a valódi tanítást élhessük meg – aminek mindig csodálatos eredményei vannak.”

Kategória:

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Az ezoterikus út buktatói” értékelése elsőként

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük